Πρόγραμμα SEMEP

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: SEMEP (South Eastern Mediterranean Environmental Project)

Το διεθνές πρόγραμμα «SEMEP», δημιουργήθηκε το 1993 με ελληνική πρωτοβουλία και συντονίζεται από την UNESCO.  Συνδυάζει τη διεπιστημονική διδασκαλία με την ολιστική μάθηση και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προαγωγής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της σχέσης φυσικού περιβάλλοντος και κοινωνίας.

Το πρόγραμμα SEMEP φέτος, συμμετείχε και στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Ινστιτούτο Κύπρου στα πλαίσια της διοργάνωσης του 4ου Φεστιβάλ Επιστήμης.
Τίτλος της ερευνητικής δραστηριότητας για τη σχολική χρονιά 2022-2023: «Καταγραφή των ειδών πεταλούδων σε διάφορα οικοσυστήματα της Κύπρου» ενώ η εργασία μας για το 4ο Φεστιβάλ Επιστήμης είχε τίτλο: «Chasing butterflies».
Ερευνητική εργασία «Chasing butterflies».
Ο γενικός στόχος της ερευνητικής μας εργασίας είναι η καταγραφή των ειδών πεταλούδων σε διάφορα οικοσυστήματα της Κύπρου στην εφαρμογή Butterfly count (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης Πεταλούδων). Ειδικότερα, ο στόχος μας είναι αυτή η καταμέτρηση των πεταλούδων να γίνεται σε μια συγκεκριμένη διαδρομή εντός του σχολείου μας.
Τα μέλη της ομάδας μας μπήκαν στη διαδικασία μελέτης των ειδών των πεταλούδων που μπορούμε να συναντήσουμε στην Κύπρο, ενημερώθηκαν σε τρεις συναντήσεις από ειδικούς επιστήμονες την Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, τον κ.Θωμά Κυριάκου του Τμήματος Δασών και τον Δρ. Κωνσταντίνο Φάνη βιολόγος συντονιστής του προγράμματος στο ΥΠΑΝ,  για τον τρόπο καταγραφής των πεταλούδων, για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας της πανίδας σε όλους τους βιοτόπους, αλλά και για το ότι η βιοποικιλότητα της πανίδας εξαρτάται άμεσα και από άλλους παράγοντες, βιοτικούς και αβιοτικούς.
Στη συνέχεια καθορίστηκε συγκεκριμένη διαδρομή καταγραφής των πεταλούδων στο σχολείο μας και ξεκινήσαμε εβδομαδιαίες καταγραφές. Δυστυχώς, κατά τις καταγραφές μας δεν συναντήσαμε πεταλούδες, εκτός από μία νυχτοπεταλούδα. Το ότι δεν συναντήσαμε πεταλούδες μας προβλημάτισε και στάθηκε αφορμή να επικοινωνήσουμε και πάλι με τους ειδικούς, αλλά και να ξεκινήσουμε τις 15λεπτες καταγραφές εκτός του χώρου του σχολείου μας. Έτσι λοιπόν μελετήσαμε και καταγράψαμε τα «αγαπημένα» φυτά, φυτά-ξενιστές για τις πεταλούδες, ώστε να εμπλουτίσουμε τη χλωρίδα της διαδρομής μας με ανθοφόρα φυτά. Ακόμα, μελετήσαμε τους αβιοτικούς παράγοντες στους οποίους θα μπορούσαμε να επέμβουμε με στόχο την προσέλκυση πεταλούδων.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε για περιβαλλοντικά θέματα, να δούμε πώς η καταγραφή των πεταλούδων σε ένα βιότοπο είναι μια σημαντική δράση που εμπεριέχει ειδική επιστημονική γνώση αλλά και συνεργασία μεταξύ επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Ακόμα, ελπίζουμε με τη δράση της ομάδας μας η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά, να βελτιώσουμε το πράσινο του σχολείου μας, ώστε να βλέπουμε και πεταλούδες.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας παρουσιαστήκαν στην επιστημονική έκθεση «sCYience Fair 2023» η οποία διεξήχθη στις 5 Απρίλιου 2023 στο Ινστιτούτο Κύπρου υπό την αιγίδα του ΥΠΑΝ, του Ινστιτούτου Κύπρου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Τα μέλη της ομάδας μας: ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΡΑΣ, ΑΝΘΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΤΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΜΠΕΚΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΥ
Συντονίστρια της ομάδας SEMEP: Αλίνα Γιάντσιου – Κυριακού, καθηγήτρια Βιολογίας