Προγράμματα
- Λεπτομέρειες
(1) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (European Youth Parliament)
Το πρόγραμμα εκπαιδεύει μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15 – 18 ετών σε δεξιότητες επίσημης δημόσιας ομιλίας. Οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν και υποστηρίζουν ψηφίσματα που αφορούν σε σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν δεξιότητες έρευνας, προφορικής παρουσίασης, ρητορικής, τεκμηρίωσης και κριτικής σκέψης. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δημιουργούν θετική δυναμική της ομάδας. Επιπλέον, σαν αποτέλεσμα των αυστηρών κανονισμών και διαδικασιών, εκπαιδεύονται στην πειθαρχεία. Μετά την προετοιμασία και το στάδιο προεπιλογής κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, όπου οι συμμετέχουσα ομάδα πρέπει να παρουσιάσει και να υποστηρίξει το ψήφισμά της στην ολομέλεια (μπροστά στην κριτική επιτροπή και τα υπόλοιπα συμμετέχοντα σχολεία), ακολουθεί to Παγκύπριο Συνέδριο τον Αύγουστο. Μαθητές/μαθήτριες που διακρίνονται έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε συνέδρια σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.
(2) Μοντέλο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Model European Parliament)
Το πρόγραμμα είναι μια διεθνής προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μαθητές ηλικίας 16 -19 ετών. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει στους νέους μια εικόνα των διαδικασιών που ακολουθούνται στο Κοινοβούλιο και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με την Ευρωπαϊκή πολιτότητα. Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται είναι οι ίδιες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων. Οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες πάνω σε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
(3) Διαγωνισμός Διαλογικών Συζητήσεων στα Αγγλικά (EFEE Debate Project)
Η διαλογική συζήτηση είναι μια συζήτηση με δομημένο περιεχόμενο που αφορά σε ένα επίκαιρο ζήτημα, ψήφισμα, πρόταση ή απόφαση. Μια επίσημη διαλογική συζήτηση περιλαμβάνει δύο πλευρές: η μία υποστηρίζει το ψήφισμα και η άλλη το αντικρούει, ακολουθώντας προσυμφωνημένους κανονισμούς και διαδικασίες. Υπάρχει κριτική επιτροπή που αποφασίζει ποιος είναι ο νικητής. Το σχολείο μας έλαβε μέρος στον Παγκύπριο διαγωνισμό EFEE Debates που αποτελεί μέρος μια Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Η εκπαίδευση των υπεύθυνών εκπαιδευτικών έγινε διαδικτυακά από Πορτογάλο εμπειρογνώμονα. Ακολούθως, οι μαθητές/μαθήτριες προετοιμάστηκαν με κατάλληλο υλικό, εξάσκηση και προσομοιώσεις. Μας δόθηκε το θέμα «Η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο» και η ομάδα ετοίμασε υλικό τόσο υπέρ όσο και κατά της απόφασης. Τη μέρα του διαγωνισμού κληρώθηκε η πλευρά που θα υποστήριζαν και διαγωνίστηκαν εναντίον άλλου σχολείου της Λευκωσίας. Ο νικητής καθορίστηκε στη βάση κριτηρίων και όχι με ανταγωνιστικό τρόπο.
(4) Πρόγραμμα Erasmus+ KA220
Το σχολείο μας συμμετέχει σε διετές πρόγραμμα Erasmus+ με κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από σχολείο στη Νορβηγία και έχει εταίρους από 6 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Τουρκία. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Language Leap: Elevating Foreign Language Proficiency with Thinking Based Learning» και στοχεύει στη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων μέσα από την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος και τη συνεργατική μάθηση, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας, όπως την εικονική πραγματικότητα και την προσομοίωση, πρακτική εφαρμογή των γλωσσικών δεξιοτήτων, προετοιμασία σεναρίων, εφαρμογή σχεδίων μαθημάτων και σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών. Η προώθηση καινοτόμων μεθόδων για την αντικατάσταση παραδοσιακών μεθόδων εκμάθησης γλωσσών είναι ο βασικός στόχος, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια διαπολιτισμικής γνώσης και κατανόησης. Χρησιμοποιείται ποικιλία εργαλείων και μεθόδων, όπως e-twinning, τηλεδιασκέψεις και πολιτιστικό υλικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις, εκδηλώσεις και εργασίες στη Νορβηγία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία και προγραμματίζονται κι άλλες για τη νέα σχολική χρονιά στην Ιταλία, Κύπρο και Γαλλία.
(5) Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Ambassador School)
Το πρόγραμμα είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των νέων, μέσω των Κυπριακών σχολείων, στον διάλογο της ΕΕ με τη νεολαία (EU Youth Dialogue) και προσφέρει την ευκαιρία συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά συνέδρια, συλλογής και ανταλλαγής απόψεων για θέματα που απασχολούν τους νέους αλλά πάνω απ’ όλα ανάπτυξης των κοινωνικών και ηγετικών τους δεξιοτήτων. Προωθεί τη γνώση και εμπειρία σε μαθητές/ μαθήτριες Β’ Λυκείου της Ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχολείο εμπλέκει τους συμμετέχοντες σε δράσεις για την απόκτηση γνώσεων που αφορούν στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη σημασία τα ενεργούς πολιτότητας. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες οργανώνοντας δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, επισκέψεις, παρουσιάσεις, οι οποίες καλλιεργούν Ευρωπαϊκές αξίες. Το κάθε σχολείο επιλέγει ένα θέμα (ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα των φύλων, το μεταναστευτικό, η χρήση της τεχνολογίας, το περιβάλλον, κ.α.) και διοργανώνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων βασισμένο πάνω σ’ αυτό. Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία info point στο σχολείο, επίσκεψη στο Σπίτι της Ευρώπης, συζήτηση με Ευρωβουλευτή, εκδόσεις, δραστηριότητες για την Ημέρα της Ευρώπης, διαγωνισμό γνώσεων, περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως δεντροφύτευση, κ.α. Επομένως, με τη συμμετοχή μας διαμορφώσαμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τον Θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και καταφέραμε να εντάξουμε όλο το σχολείο στο πνεύμα της περιβαλλοντικής συνείδησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών αξιολογείται και λαμβάνουν αναγνώριση σαν πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις κοινότητές τους.
(6) Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο
Το Πρόγραμμα «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με καινοτόμες προσεγγίσεις μάθησης, που οδηγούν στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Αποτελεί έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας των μαθητών και των μαθητριών, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το Λύκειο Κύκκου Β’ συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό ανελλιπώς από το 2019. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος, ακολούθησαν όλα τα στάδια της παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών (έρευνα, συγγραφή σεναρίου, οργάνωση παραγωγής, ηχογράφηση, μοντάζ). Οι εκπομπές που παρήχθησαν, όπως και οι εκπομπές όλων των υπόλοιπων σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου (European School Radio) https://europeanschoolradio.eu/el.
Μπορείτε να ακούσετε τις εκπομπές που παρήγαγε το Λύκειο Κύκκου Β’ στον σύνδεσμο https://europeanschoolradio.eu/el/school/97027.